Image
Image
Image
Image
Image

Βιομηχανία Διαμαντιών

Σε ένα περίεργο και αξιοσημείωτο μεταβατικό στάδιο

Πηγή: www.jewellermagazine.com (By Robert Bouquet)

Η θέση της Ρωσίας ως ηγέτιδας στη βιομηχανία κοσμημάτων ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητήματα του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

Ένα άρθρο από τον Κο Robert Bouquet που δημοσιεύτηκε στο www.jewellermagazine.com και μας ενημερώνει για το τρέχον περιβάλλον συναλλαγών

Diamonds 1

Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «The Russian Question: Deciphering the Diamond Disruption» (Το Ρωσικό Ζήτημα: Η αποκρυπτογράφηση της απαγόρευσης διαμαντιών), για το οποίο έλαβα πολλά σχόλια.
Πιστεύω ότι το θέμα απασχολεί πραγματικά πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο εκείνους που ανήκουν στην ίδια τη βιομηχανία διαμαντιών, αλλά ολοένα μεγαλύτερο μέρος του ευρύτερου κοινού.
Το πόσο θα διαρκέσει αυτό το ζήτημα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις – βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – είναι ασαφές και αβέβαιο. Οποιαδήποτε βήματα κάνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι τώρα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση των επιχειρήσεών τους στο μέλλον.
Είναι ένα πράγμα η απαγόρευση του εμπορίου διαμαντιών, για παράδειγμα, από ένα μικρό αφρικανικό έθνος, αλλά είναι πολύ διαφορετικό θέμα όταν πρόκειται για μια χώρα στο μέγεθος της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ο νούμερο ένα προμηθευτής διαμαντιών στον κόσμο, και η οποία κατέχει το 30 τοις εκατό του μεριδίου αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών.

Diamonds 2

Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύγκρουση, ούτε και τι απαιτείται για να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στην κανονικότητα. Είναι μια πολύ συγκεχυμένη κατάσταση για ολόκληρο τον κλάδο και, ειλικρινά, ένα σενάριο για το οποίο ο κλάδος δεν ήταν προετοιμασμένος στο παραμικρό.
Πιστεύω ότι η αναστάτωση θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο από όσο φαντάζονται οι πιο πολλοί. Μπορεί να κάνω λάθος και η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει αύριο. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν και είναι δύσκολο να δούμε την κατάσταση να αλλάζει.
Εν τω μεταξύ, η θηλιά σφίγγει για τις πωλήσεις της Alrosa καθώς το επίπεδο των κυρώσεων και οι επακόλουθες επιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους.
Τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς η Alrosa αναδύθηκε κάτω από τα φτερά της σύμβασης προμήθειας της De Beers, εντυπωσιάστηκα με την απόδοσή της. Η Alrosa έχει επιδείξει ισχυρή διαχείριση, συμμετοχή, αυξανόμενη διαφάνεια και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την Alrosa, ωστόσο, όπως πολλές ρωσικές εταιρείες, η Alrosa επηρεάζεται τώρα από την παγκόσμια οργή ως απάντηση στη βία.

Diamonds 3

Πρακτικά μέτρα
Ο μόνος πραγματικός τρόπος να σταματήσουν τα κεφάλαια από την πώληση ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών να φτάνουν στη Ρωσία – αν πράγματι αυτό θέλει και χρειάζεται ο κόσμος – είναι η γενική παύση της έκδοσης πιστοποιητικών Kimberley Process (KP) για τα ρωσικά διαμάντια και συνεπώς τις εξαγωγές. Αυτό δεν έχει συμβεί.
Το να προσπαθείς να σταματήσεις τα γυαλισμένα διαμάντια ρωσικής προέλευσης είναι ένα πολύ διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο έργο. Δυσκολεύομαι να δω πώς η ευρύτερη βιομηχανία μπορεί να επιβάλει μια τέτοια ιδέα. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε την προέλευση των γυαλισμένων διαμαντιών. Υπάρχουν εκατομμύρια και εκατομμύρια πέτρες στα σκαριά. Η ανάμειξη διαφορετικών πηγών είναι πολύ εύκολη, ειδικά για τις μικρές πέτρες.
Φυσικά, ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πλήρως διαφανείς. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η πλειοψηφία δεν είναι. Και ένα άλλο ερώτημα είναι: Θα έπρεπε ο κόσμος να κοιτάζει μόνο γυαλισμένες πέτρες που παράγονται από χονδροειδή μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022;
Το πρόβλημα, όταν προσπαθείτε να εξετάσετε γυαλισμένα διαμάντια, δεν είναι καθόλου απλό.
Για παράδειγμα, ας θυμηθούμε τι συνέβη τον περασμένο μήνα.
Οι ΗΠΑ ήταν οι πιο έντονοι υποστηρικτές και κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες για να σταματήσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών. Αρχικά, επιβλήθηκε απαγόρευση εισαγωγής γυαλισμένων διαμαντιών από τη Ρωσία, και στη συνέχεια υπήρχε βέτο σε οποιοδήποτε εμπόριο με την Alrosa. Πρέπει να ειπωθεί ότι η Ινδία, το Ντουμπάι, το Βέλγιο και άλλα εμπορικά ή κοπτικά κέντρα έχουν εμφανώς σιωπήσει.
Η εξισορρόπηση των ηθικών επιταγών έναντι των εμπορικών ανησυχιών και στόχων δεν ήταν ποτέ τόσο περίπλοκη όσο αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για όλα αυτά τα κέντρα κοπής να υιοθετήσουν μια κοινή παύση των ρωσικών εισαγωγών.
Οποιοδήποτε κέντρο ενεργεί μεμονωμένα διατρέχει τον πραγματικό κίνδυνο να χάσει για πάντα το μερίδιό του στη ρωσική επιχείρηση και κανένα κέντρο διαμαντιών δεν θέλει να χάσει εντελώς την πρόσβαση σε ρωσικά προϊόντα μακροπρόθεσμα. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το συλλογικό μέτρο θα επιτύχει τον στόχο του, αλλά μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και ότι θα μπορεί να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Απαιτείται μια ενιαία προσέγγιση, την οποία ο κλάδος δεν έχει αυτή τη στιγμή.

Πολύ λίγο, πολύ αργά
Η Επεξεργασία Κίμπερλι που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της «σύγκρουσης» των διαμαντιών έχει αποδειχθεί ανεπαρκώς εξοπλισμένη και θλιβερά ανεπαρκής στην ικανότητά της να ενεργεί. Τα νέα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι άκρως απαραίτητα, ωστόσο αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και οι τροχοί της διακυβερνητικής διπλωματίας συχνά κινούνται πολύ αργά. Σίγουρα πολύ πιο αργά από τις επί τόπου εξελίξεις στην Ουκρανία!
Δεν είναι μόνο η ΕΚ που αγωνίστηκε να δράσει. Εμπορικοί φορείς όπως το Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας (AWDC), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων Διαμαντιών (WFDB), το Υπεύθυνο Συμβούλιο Κοσμημάτων (RJC), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών (WDC) και άλλοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, αβέβαιοι ή απρόθυμοι να δράσουν.
Η αδυναμία (ή η απροθυμία) να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά για το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές αναταραχές στο RJC καθώς τα ανώτερα μέλη της ομάδας παραιτήθηκαν και οι εταιρείες ακύρωσαν τις συνδρομές τους.
Οι νομικές αναθεωρήσεις και οι επίσημες αποφάσεις χρειάζονται χρόνο και, για να είμαστε δίκαιοι, όπως είπα προηγουμένως, ο κλάδος δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό το δύσκολο ζήτημα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Alrosa επέλεξε να ενεργήσει από τη δική της πλευρά, αφαιρώντας τον εαυτό της από ορισμένους παγκόσμιους εμπορικούς οργανισμούς. Ιδιαίτερα, μου κίνησε το ενδιαφέρον η δήλωση της εταιρείας σχετικά με την αναστολή της ιδιότητας μέλους της στην RJC, όπου ειπώθηκε ότι η εταιρεία νοιαζόταν τόσο για την ευρύτερη βιομηχανία διαμαντιών όσο και για τις εξορυκτικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται (κυρίως στη Γιακουτία στις ανατολικές περιοχές του Ρωσία).
Από τη δική μου οπτική γωνία, είναι δίκαιο να πούμε ότι η Alrosa υπήρξε ένα υπεύθυνο και ισχυρό μέλος της βιομηχανίας διαμαντιών και ανυπομονώ να επιστρέψει και να συνεχίσει τον εξέχοντα ρόλο της στον κλάδο.

Diamonds 4

Το κατώτερο επίπεδο
Μπορεί να αναρωτιέστε, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα ρωσικά προϊόντα.
Από την ημέρα της εισβολής (24 Φεβρουαρίου) μέχρι πολύ πρόσφατα, τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια αγοράζονταν και μεταφέρονταν στα κέντρα εμπορίας και κοπής, με τη χρήση διάφορων νομισμάτων και διαφορετικών καναλιών.
Τα κέντρα κοπής και οι μεγάλοι συμμετέχοντες στη βιομηχανία υιοθέτησαν στη συνέχεια διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η προσπάθεια παράκαμψης του ζητήματος εκδίδοντας τιμολόγια με καθησυχαστικά σχόλια σχετικά με την προέλευση και το ρωσικό περιεχόμενο.
Και πάλι, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ότι η τελευταία πώληση της Alrosa ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι πελάτες είπαν ότι οι τράπεζες δεν θα διεκπεραιώσουν τις πληρωμές.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαπραγμάτευση των κυρώσεων στα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια και δεν οφείλεται στην ενεργοποίηση των φορέων της βιομηχανίας, αλλά μάλλον στο ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα που υποστηρίζει το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών σταματάει.

Gohkran
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και οι τράπεζες συνεχίσουν να εμποδίζουν την δυνατότητα της Ρωσίας να πουλά ακατέργαστα διαμάντια διεθνώς, η χώρα πιθανότατα θα επιδιώξει την αγορά ακατέργαστων διαμαντιών μέσω του Κρατικού Ταμείου Πολύτιμων Μετάλλων και Πολύτιμων Λίθων - Gokhran.
Το Gokhran είναι ένα κρατικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί υπό το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ως αποθετήριο και χειρίζεται την αγορά, αποθήκευση και πώληση πολύτιμων αντικειμένων, όπως πολύτιμα μέταλλα, διαμάντια κ.λπ., για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.
Είναι λογικό τώρα το Gohkran να παρέμβει και να αρχίσει να αγοράζει προϊόντα Alrosa. Είναι μια πρακτική που έχει γίνει στο παρελθόν σε περιόδους ανάγκης είτε για την υποστήριξη της Alrosa είτε για τη διατήρηση της σταθερότητας στη διεθνή αγορά διαμαντιών.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης της Alrosa είναι πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία της Γιακουτίας, όπου εξορύσσεται η πλειονότητα των ρωσικών διαμαντιών.
Αλλά για πόσο καιρό θα μπορούσε η Gohkran να συνεχίσει να αγοράζει την παραγωγή της Alrosa; Εάν αυτό το ζήτημα διαρκέσει ένα χρόνο, τότε αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Και αν η σύγκρουση συνεχιστεί για δύο χρόνια; Τι γίνεται αν φτάσει τα πέντε;

Diamonds 5

Η σημερινή κατάσταση
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, με περίπου το 30 τοις εκατό των καρατίων που παράγονται ετησίως να έρχονται από εκεί. Η Alrosa αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία.
Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός μικρών ακατέργαστων διαμαντιών παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η Alrosa αποτελεί την πηγή για ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς γυαλισμένων διαμαντιών «melee» και «stars», οτιδήποτε ζυγίζει κάτω από 0,2 καράτια.
Σημαίνει επίσης ότι η διακοπή της ροής διαμαντιών που προέρχονται από τη Ρωσία θα ήταν σημαντικό πρόβλημα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο μιας υπερβολικά διογκωμένης, δευτερογενούς αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών όπου οι τιμές αυξήθηκαν προς τα τέλη του 2021 και έφτασαν σε μη βιώσιμο σημείο καμπής έως τον Φεβρουάριο του 2022. Η αγορά είχε ήδη αρχίσει να μεταβάλλεται ραγδαία τον Φεβρουάριο και, φυσικά, αυτή η αντιστροφή συνέπεσε με την εισβολή στην Ουκρανία.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 50 τοις εκατό από τα διογκωμένα επίπεδα τιμών.
Οι μεγάλοι παραγωγοί, De Beers και Alrosa, διατήρησαν τις «πρωτογενείς» τιμές αγοράς τους και, στα σημερινά επίπεδα, η ζήτηση είναι εκεί. Σαφώς, τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια φαίνεται ότι θα είναι εκτός των διεθνών αγορών για το άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, υπήρχε μέχρι πολύ πρόσφατα μια προσδοκία ότι οι ακατέργαστες τιμές θα πρέπει να εξακολουθούν να πέφτουν, ευθυγραμμίζοντάς περισσότερο με τις γυαλισμένες τιμές. Ωστόσο, αυτό που αρχίζω να βλέπω ταυτόχρονα στην ανώμαλη αγορά είναι μια γνήσια ανησυχία των εμπόρων και των κατασκευαστών ότι το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς καθίσταται μη διαθέσιμο.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για διαμάντια ανά κύκλο πώλησης που δεν εισέρχονται στην αγορά, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξει «ενίσχυση» των τιμών. Όλα αυτά κάνουν το εμπόριο πολύ απρόβλεπτο.

Diamonds 6

Παράγοντες
Το να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εξετάσετε τη μεγαλύτερη εικόνα είναι σημαντικό για να κατανοήσετε την αγορά.
Το εμπόριο υποχώρησε λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, ξεκινώντας με το σκάσιμο της φούσκας τον Φεβρουάριο και συνεχίζοντας με την επιβράδυνση των πωλήσεων λόγω της εκτεταμένης αβεβαιότητας της αγοράς και με το δεύτερο τρίμηνο να είναι μια εποχικά πιο αργή περίοδος του έτους.
Οι έμποροι γυαλισμένων διαμαντιών είναι επίσης πολύ επιλεκτικοί όσον αφορά τις αγορές και μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω. Έπειτα, υπάρχει ο αντίκτυπος που είχαν οι οικονομικές κυρώσεις και οι απαγορεύσεις εισαγωγών/εξαγωγών ρωσικών διαμαντιών, μεταξύ άλλων, καθώς οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ αύξησαν την πίεση.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Αυτό μειώνει αμέσως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις δαπάνες των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η βελτιωμένη ζήτηση και οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα εξασθενούν, ιδιαίτερα επηρεασμένες από τα νέα lockdown για τον COVID. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να συμβαίνει. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα μια οριακή αύξηση των επιχειρήσεων.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, οι πωλήσεις της De Beers, τον καλύτερο δείκτη της συνολικής εικόνας του κλάδου, παραμένουν εύρωστες για το 2022. Οι προβλέψεις έδειχναν ισχυρές επιδόσεις φέτος και, δυστυχώς, η σκιά που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε όλα τα στοιχήματα να ανατραπούν.
Εξακολουθώ να περιμένω το 2022 να είναι μια σταθερή χρονιά λιανικής για τα κοσμήματα με διαμάντια, αλλά, στην πραγματικότητα, ποιος ξέρει πραγματικά τι μας περιμένει;

Δύο ιδέες να έχουμε υπόψιν
Υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Το πρώτο είναι το ανταγωνιστικό περιβάλλον για το εμπόριο. Αναφέρθηκα σε αυτό παραπάνω.
Τα εμπορικά κέντρα δεν θέλουν να μείνουν έξω όταν η Alrosa επιστρέψει στο προσκήνιο και αυτό είναι κατανοητό. Τι θα κάνουν όμως τώρα οι άλλοι παραγωγοί; Επί του παρόντος, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρο ή να δημιουργήσουν εμπορικά πλεονεκτήματα.
Κανείς δεν περίμενε ότι το ρωσικό ακατέργαστο υλικό θα μπει στη «μαύρη λίστα» το 2022. Το να επωφεληθείτε από αυτό δεν είναι τόσο απλό. Το ρωσικό ακατέργαστο θα επιστρέψει σίγουρα τελικά, αλλά για πόσο καιρό θα αμαυρώνεται το εμπορικό σήμα των «ρωσικών διαμαντιών»;
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της προέλευσης ως διαφοροποιητή. Σαφώς, η προέλευση του ακατέργαστου και γυαλισμένου προϊόντος γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα. Η κίνηση προς τους καταναλωτές που απαιτούν ορατότητα της προέλευσης των διαμαντιών τους δυναμώνει και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να ενισχυθούν και να αποτελέσουν σημαντικό συστατικό της πρότασης των καταναλωτών.
Ωστόσο, όσο αφορά τα διαμάντια θα παραμείνει σχεδόν αδύνατο να παρακολουθούνται σε συνεχή βάση, ιδιαίτερα τα μικρά προϊόντα, και ορισμένα πρότυπα θα πρέπει να υιοθετηθούν και να αναπτυχθούν για να καλύψουν τις προαναφερθείσες ανάγκες των καταναλωτών.
Έχουμε δει νέες εξελίξεις που προέρχονται από κλάδους του εμπορίου όπως το Gemological Institute of America (GIA) και το Sarine, καθώς και από πολλές μεγάλες μάρκες. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολύ ευρύτερο σύνολο πρωτοκόλλων και προγραμμάτων.
Ο κίνδυνος είναι ότι οι καταναλωτές που δεν έχουν απαραίτητες αποδείξεις για την προέλευση ενός διαμαντιού μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από τα φυσικά διαμάντια.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε μια πολύ σημαντική αρχή - δραστηριοποιούμαστε σε μια βιομηχανία πολυτέλειας.
Ασχολούμαστε με το απόλυτο φιλόδοξο προϊόν και ζούμε και εργαζόμαστε σε μια επιχείρηση όπου ο τελικός χρήστης συχνά πραγματοποιεί αγορές με γνώμονα την έννοια των διαμαντιών ως σπάνιου και πολύτιμου αντικειμένου, που θεωρείται ότι κατέχει μια ισχυρή παρακαταθήκη.
Ο κλάδος γενικότερα θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο εάν οι ανησυχίες των καταναλωτών δεν αντιμετωπιστούν με μια καλά μελετημένη απάντηση.
Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε (η βιομηχανία φυσικών διαμαντιών) είναι να αποτύχουμε και να αφήσουμε κενά σε επίπεδο καταναλωτή για να εκμεταλλευτεί το τμήμα διαμαντιών που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις όπου οι όγκοι προσφοράς μπορεί να είναι σημαντικοί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Diamonds 7

Βλέποντας τη θετική πλευρά
Η βιομηχανία διαμαντιών έχει πολλά να σκεφτεί.
Ο κίνδυνος ενός παρατεταμένου και διευρυμένου πολέμου είναι πραγματικός και οι συνέπειες θα είναι εκτεταμένες και ακόμη πιο δραματικές από ό,τι έχουμε ήδη δει δυστυχώς.
Παρά αυτή την προφανή αναταραχή στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, δεν ισχύει το ίδιο για κάθε κλάδο του εμπορίου. Υπάρχουν σίγουρα θετικά νέα, ειδικά όταν πρόκειται για κορυφαίες φανταχτερές έγχρωμες πέτρες.
Μακράν η μεγαλύτερη πρόσφατη αγορά έγινε με την πώληση του De Beers Cullinan Blue.
Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Μια εσωτερικά άψογη φανταχτερή-ζωηρή μπλε πέτρα 15,1 καρατίων, η οποία γυαλίστηκε από την αρχική ακατέργαστη 39,34 καρατίων που παρήγαγε η Petra Diamonds στο ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική το 2021.
Το Cullinan Blue αγοράστηκε από μια κοινοπραξία των De Beers και Diacore για 40,2 εκατομμύρια δολάρια και πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ σε έναν άγνωστο πλειοδότη για 57,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα παρόμοια ισχυρό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε στον οίκο Christie’s τον Απρίλιο, με την πώληση ενός έντονου μωβ-ροζ διαμαντιού 8,86 καρατίων που ονομάστηκε «Fuchsia Rose».
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά όμορφα διαμάντια που εκτίθενται αυτή τη στιγμή, ικανά να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία του κόσμου.
Σε εσωτερικό επίπεδο, η βιομηχανία διαμαντιών έχει πολλά να σκεφτεί για το πώς θα αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της Ρωσίας και των διαμαντιών που βρίσκονται στο έδαφος.
Ας ελπίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα και τα πράγματα θα διευθετηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επιστρέψει σε ένα πιο ομαλό εμπορικό περιβάλλον. Οι αλλαγές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή.