Image
Image
Image
Image
Image

«JEWELTIME» Οδηγούμε το ελληνικό κόσμημα στη δυναμική ρωσική αγορά

Λύση η εξωστρέφεια και ο εξαγωγικός προσανατολισμός

afieroma 1

«Επανεκκίνηση»! Είναι μια λέξη που την ακούμε όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Άνθρωποι, επιχειρήσεις, ακόμα και πολιτικοί χρησιμοποιούν την επανεκκίνηση για να χαράξουν νέους δρόμους, να αναπτερώσουν την ελπίδα και την αισιοδοξία στους ανθρώπους της χώρας μας. Το περιοδικό JewelTime κάνει μια νέα αρχή στο χώρο των περιοδικών εκδόσεων κοσμήματος, με φιλοδοξία να αποτελέσει το όχημα που θα φέρει την ελληνική κοσμηματοποιία στις λεωφόρους των μεγάλων αγορών και της νέων προσδοκιών στην εποχή που ξανοίγεται μπροστά μας.

 afieroma 2

Τον τελευταίο καιρό πολύ σημαντικές ειδήσεις προέρχονται από τον κλάδο των εξαγωγών. Εισροές κατά 2 δισ. ευρώ υψηλότερες, σε σχέση με το 2011 εκτιμάται ότι προσέφεραν πέρυσι στην ελληνική οικονομία οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, ξεπερνώντας σε συνολική αξία τα 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, βασισμένη σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν προστεθούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% (ως και 23%) του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Αυτό δείχνει ότι η εξωστρέφεια, ο εξαγωγικός προσανατολισμός και ο σχεδιασμός των αντίστοιχων ενεργειών από μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος από τη σημερινή ομιχλώδη πραγματικότητα που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος γενικά, αλλά και ειδικότερα στον ιδιαίτερα πληττόμενο από την οικονομική δυσπραγία κλάδο κοσμήματος και ρολογιού στη χώρα μας.

Αυτό ήταν το βασικό σκεπτικό της έκδοσης του JewelTime, ενός νέου περιοδικού που στοχεύει στην αναθέρμανση της ελληνικής κοσμηματοποιίας μέσω της διάνοιξης διαύλων επικοινωνίας και επιχειρηματικής συνεργασίας με δυναμικές χώρες του εξωτερικού, που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια εξαγωγική ανάκαμψη του ελληνικού κοσμήματος.

Γνωρίζουμε ότι επιλέξαμε μια δύσκολη, πρωτότυπη και συνάμα συναρπαστική διαδρομή. Βαδίζουμε σε πρωτοφανέρωτα μονοπάτια, μιας και κανένα άλλο ελληνικό περιοδικό δεν έχει επιχειρήσει να γίνει κοινωνός ενός μεγάλου επιχειρηματικού και παραγωγικού κλάδου με τεράστια ιστορία, όπως το ελληνικό κόσμημα, σε αγορές του εξωτερικού.

Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την πρώτη μας διαδρομή προς την Ρωσία, μια αγορά ιδιαίτερα απαιτητική και διαρκώς αναπτυσσόμενη, αφού η ανάκαμψη μετά την οικονομική περιπέτεια του 1998 οδήγησε στην συσσώρευση σημαντικού πλούτου σε ευρεία τμήματα του ρώσικου πληθυσμού, διαμορφώνοντας μια μεγάλη με μέγεθος μικρομεσαία τάξη, που γοητεύεται από τον πλούτο και την πολυτέλεια.

Η αρχή λοιπόν έγινε, το JewelTime ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της αχανούς Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβάστηκε στη ρωσική γλώσσα από χιλιάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κοσμήματος, και σας ομολογούμε ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Η συνέχεια για τους συντελεστές του JewelTime αφορά στην έκδοση ενός αγγλόφωνου περιοδικού, που σε πρώτη φάση θα ταξιδέψει σε έναν πολύ μακρινό αλλά πολύ οικείο προορισμό: την Αυστραλία! Στη χώρα των καγκουρό, οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν το 1,9% του πληθυσμού και είναι πλέον 412.000, με τους περισσότερους να ζουν στην Πολιτεία της Βικτώριας, στη Μελβούρνη.

 afieroma 3

Το μέλλον στην εξωστρέφεια

Η ελληνική αγορά κοσμήματος γνωρίζει πρωτόγνωρες δυσκολίες. Αρκετά κοσμηματοπωλεία έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ενώ πολλά περισσότερα επιβιώνουν οικονομικά στα όριά τους. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς παραγωγούς, που αναζητούν εναγωνίως διέξοδο από ένα τούνελ που ακόμα φαίνεται σκοτεινό.

afieroma 4

Ωστόσο, μία αχτίδα φωτός διαφαίνεται σε όσους κλάδους ή επιχειρήσεις έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων είναι άκρως διαφωτιστικά και προκύπτουν από τις εκτιμήσεις για την πορεία των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και η αξία τους, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.559,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.508,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%. Με την αύξηση αυτή, προκύπτει επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης, σε επίπεδο 12μήνου, καθώς κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 - Νοεμβρίου 2012, η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2011.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, για τον περασμένο Νοέμβριο, προκύπτει αύξηση στις εισροές από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 1 δισ.ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (15.673,8 εκατ. ευρώ, έναντι 14.677,1 εκατ. ευρώ), ενώ με την προσθήκη των πετρελαιοειδών, μετά τις απαραίτητες διασαφήσεις της ΕΛ-ΣΤΑΤ, προβλέπεται ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, το 2012, θα ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ.

afieroma 5

Οι εκτιμήσεις της Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνας Σακελλαρίδη, είναι αρκετά διαφωτιστικές:

«Η συμμετοχή των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, στο ΑΕΠ ξεπερνάει πλέον το 20%, και αν σε αυτή προστεθεί η συνεισφορά του Τουρισμού (16%, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ) και πάνω από 4% της Ναυτιλίας (σύμφωνα με έρευνες Ελληνικών Τραπεζών), διαμορφώνεται μία νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία, πιο ανοικτή, πιο εξωστρεφής και πιο διεθνοποιημένη. Αποδεικνύεται με άλλα λόγια, ότι η εξωστρέφεια, συνολικά, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τον πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας, στους διεθνοποιημένους τομείς της οικονομίας για το 2013, δε θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά και ως ευχολόγια., αλλά να αποτελέσουν τη βάση για ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ως πυρήνα κάθε αναπτυξιακής πολιτικής».

 

afieroma 6

ΓΟΥΡΓΙΏΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Ελλάδας

Με εξωστρέφεια και τόλμη θα δημιουργήσουμε στέρεες διεθνείς συνεργασίες

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, όπου ο κλάδος κοσμήματος έρχεται αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες καταστάσεις, η πρωτοβουλία του περιοδικού Jewel Time να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακριά, με πρώτο του προορισμό τη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι εξαιρετική.

Η εξωστρέφεια και η καινοτομία, όταν συνδυάζονται με την τόλμη και την επινοητικότητα, πάντοτε στην περίπτωση των Ελλήνων επιχειρηματιών αναδεικνύονταν σε μια μεγάλη προωθητική δύναμη, που έδινε λύσεις και διεξόδους σε επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοπόρες ιδέες.

Ο κλάδος του ελληνικού κοσμήματος έχει μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή, έχει παρελθόν, δυναμικό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.

Η ελληνική αργυροχρυσοχοϊκή τέχνη χάρη στους ταλαντούχους τεχνίτες και τους ανήσυχους επιχειρηματίες της κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία τόσο στο χώρο της τέχνης του κοσμήματος όσο και στον επιχειρηματικό. Ο πλούτος των πηγών έμπνευσης που προέρχεται από το ιστορικό παρελθόν το πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση παλιών και νέων τεχνικών στις οποίες ο έλληνας αργυροχρυσοχόος και ο καλλιτέχνης είναι μυημένος, συντελούν στην δημιουργία κοσμημάτων σύγχρονων, και ανανεωμένων, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ιδιαιτερότητα μιας τέχνης που η δημιουργικότητα και η φαντασία συνυπάρχουν και ισορροπούν κάτω από αιώνιους κανόνες που σφραγίζουν την τέχνη του ελληνικού κοσμήματος εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια.

Το μεγάλο ατού του ελληνικού κοσμήματος είναι η υψηλή ποιότητα και το γεγονός ότι κατά βάση είναι χειροποίητο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής παραγωγής, που χαρακτηρίζονται από τη βιομηχανοποίηση, τη μαζική παραγωγή και την τυποποίηση ενός προϊόντος που για εμάς τους Έλληνες κυρίως αποτελεί δημιούργημα τέχνης.

Η προσπάθεια του JewelTime να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες και τη φιλοσοφία των ελλήνων παραγωγών στη Ρωσία, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα, την υψηλή τεχνική, την εξαιρετική δημιουργική ικανότητα και τα μοναδικά σχέδια που προσφέρουν οι Έλληνες παραγωγοί στους πελάτες τους και το καταναλωτικό κοινό, αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια, που ελπίζουμε ότι θα αγκαλιαστεί από τους Ρώσους συνάδελφους επαγγελματίες, που κινούνται σε μια απαιτητική αγορά.

Κομβικός παράγοντας στην προσπάθεια συνάντησης του ελληνικού κοσμήματος με τη ρωσική αγορά, εμείς οι Έλληνες κοσμηματοποιοί εκτιμούμε ότι αποτελούν οι ιστορικές παρακαταθήκες των δύο λαών.

Οι Ρώσοι και οι Έλληνες χαρακτηρίζονται από πολλά κοινά στοιχεία μέσα στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή τους. Συχνά αντιμετώπισαν τους ίδιους εχθρούς, πολλές φορές βοήθησε η μία πλευρά την άλλη, ενώ σημαντικό ενοποιητικό στοιχείο των δύο λαών αποτελεί η ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας, που μας εμπνέει ακόμα και σήμερα, και μας οπλίζει με κουράγιο και δύναμη για να υπερβούμε τις Συμπληγάδες Πέτρες της σημερινής οικονομικής κρίσης

Πιστεύω ότι όπως τα κατάφερε και η Ρωσία με τη δική της οικονομική περιπέτεια του 1998, έτσι και η Ελλάδα θα τα καταφέρει, κοιτάζοντας μπροστά, ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον και επιδιώκοντας να συνεργαστεί με οικονομίες και δυνάμεις που σέβονται το κοινό συμφέρον και επενδύουν στο αμοιβαίο όφελος.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα σας προσπάθεια και καλές συνεργασίες με τους Ρώσους συναδέλφους από τον κλάδο του κοσμήματος.

Τεύχος 1